Show simple item record

dc.contributor.advisorPaul Lukez.en_US
dc.contributor.authorJohns, Christopher Aaron, 1977-en_US
dc.contributor.otherMassachusetts Institute of Technology. Dept. of Architecture.en_US
dc.coverage.spatialn-us-caen_US
dc.date.accessioned2006-03-24T18:17:19Z
dc.date.available2006-03-24T18:17:19Z
dc.date.copyright2004en_US
dc.date.issued2004en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1721.1/30076
dc.descriptionThesis (M. Arch.)--Massachusetts Institute of Technology, Dept. of Architecture, 2004.en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (p. 95-96).en_US
dc.description.abstractNo problem for the future holds so great a potential for changing the quality of life in California as water and its supportive infrastructure. An obsession with water, which began with the infamous five words "there it is, take it," has shaped the patterns of settlement within California and laid the basis for the modern prosperity of the nation's most populous state. The purpose of this thesis is to restore lost environmental values by creating an understanding of what is involved in bringing an adequate supply of water to Los Angeles, in order that the general public is more aware of the importance to conserve and use water wisely. The execution of the design of an environmentally sensitive base camp facility near the trail head of Mount Whitney in Lone Pine, California is intended to educate the public by identifying the price of progress yet responding to the immediate environment in a sensitive way, promoting new attitudes of conservation and sustainability. The base camp provides communal spaces that allow people to convalesce while didactically engaging the aqueduct. The relationship between the visitors and their surroundings is paramount, as the architecture acts as a mediator in the landscape between the desert and mountains, the wilderness and civilization as well as the aqueduct and visitors.en_US
dc.description.statementofresponsibilityby Christopher Aaron Johns.en_US
dc.format.extent96 p.en_US
dc.format.extent12281863 bytes
dc.format.extent12281669 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoengen_US
dc.publisherMassachusetts Institute of Technologyen_US
dc.rightsM.I.T. theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission. See provided URL for inquiries about permission.en_US
dc.rights.urihttp://dspace.mit.edu/handle/1721.1/7582
dc.subjectArchitecture.en_US
dc.titleMarking boundary : a didactic base camp facility between desert and mountain, along the Los Angeles aqueduct in Owens Valley, Californiaen_US
dc.typeThesisen_US
dc.description.degreeM.Arch.en_US
dc.contributor.departmentMassachusetts Institute of Technology. Dept. of Architecture.en_US
dc.contributor.departmentMassachusetts Institute of Technology. Department of Architecture
dc.identifier.oclc55637289en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record