Show simple item record

dc.contributor.advisorFernando Domeyko.en_US
dc.contributor.authorKim, Jae-Young, 1973-en_US
dc.contributor.otherMassachusetts Institute of Technology. Dept. of Architecture.en_US
dc.date.accessioned2005-08-22T22:48:10Z
dc.date.available2005-08-22T22:48:10Z
dc.date.copyright2000en_US
dc.date.issued2000en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1721.1/9107
dc.descriptionThesis (M.Arch.)--Massachusetts Institute of Technology, Dept. of Architecture, 2000.en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (p. 55).en_US
dc.description.abstractThe premise of this thesis is to use a large volume in order to create a public space, a new city scape in a city park. The focus of the thesis proposal is on the ability of an urban site project to resonate beyond the imposed limits of a park (the "Esplanade") caught in between the Charles River and the busy express way of Storrow Drive in Boston. The aim is to integrate the large-scale sports complex into a cityscape which can thus evolve positively whilst respecting the skyline of Boston and the surrounding city. The study attempts to design an Olympic Velodrome (indoor cycling arena that will be one of the vendors or the bidding of the Boston Olympics in the year 2008), in an urban setting park on the Charles River edge(meeting point of the Atlantic Ocean) without destroying the life of the town, its physical presence should accompany it. The urban question posed by the velodrome facility project involves presence and absence. The Velodrome's juxtaposition with the public space reexamines the space of transition, which is caught in between the public (spectators) and private (athletes) realms. Using the Velodrome as a point of departure, the proposal seeks to develop an architecture that functions simultaneously as both an urban connector for public (runners, rollerbladers, cyclers, etc) and a localizing element that enables the re-definition of the movement in free-form landscape. This proposal operates at urban, architectural, and bodily scales to provide a forum of exploration. Formally, the architectural configuration seeks to come bet-ween the meta-morphosis of the surrounding landscape topography, suggesting an alternative contextualism that maintains a specific relationship to the water-front and the city, while emerging as a unique and discrete relationship of speed, time, and precision driven Velodrome. The goal of the design will be to resolve the large scale standard dimensions of the velodrome and how the architecture can negotiate between the private (velodrome) and public recreational activities generated by the speed driven program.en_US
dc.description.statementofresponsibilityJae-Young Kim.en_US
dc.format.extent56 p.en_US
dc.format.extent12675429 bytes
dc.format.extent12675189 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoengen_US
dc.publisherMassachusetts Institute of Technologyen_US
dc.rightsM.I.T. theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission. See provided URL for inquiries about permission.en_US
dc.rights.urihttp://dspace.mit.edu/handle/1721.1/7582
dc.subjectArchitecture.en_US
dc.titleVelodromeen_US
dc.typeThesisen_US
dc.description.degreeM.Arch.en_US
dc.contributor.departmentMassachusetts Institute of Technology. Dept. of Architecture.en_US
dc.identifier.oclc45047856en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record